Почистване на дунапрен

Точно, както домът, автомобила и дрехите ни имат нужда от почистване и грижа, така и мястото, на което спим. Специалната грижа за изделията от дунапрен трябва да е водеща в почистването. С цел да не загуби матрака положителните си характеристики, съществуват някои техники, за които специалистите ни информират.

Както в употребата на всяко друго нещо, така и матрака има указания с упътване за правилна експлоатация, грижа и почистване.

Преглеждайки информацията на етикета на дунапрена, може да добием идеи, кое и как да става в бъдеще. С добре почистен матрак от дунапрен може да се спи спокойно и в продължение на дълги години.

На втора позиция поставяме правилният монтаж и експлоатация. Така например подматрачната рамка и матракът трябва да са правилно монтирани. В обратния случаи, рискуваме да увредим, както себе си така и леглото, на което спим. При монтаж дори на само на един дунапрен може да потърсим мнение на специалист. Важен е комфорта и удобството, а те са в основата и на качествения сън.

В покупката на нов дунапрен е уредно да съхраним възможно най-дълго етикета на него. От информацията там ще имаме представа за дълго напред, докато изградим навиците за поддръжка и грижа по дунапрена.

По време на самия монтаж е добре да бъде избягвано директно поставяне на дунапрена над самите метални пружини на легло. Това може да стане върху предварително подготвена плоскост или друга повърхност с широки ленти и над плътна основа, при която да липсват отвори. Последните споменати основи не са добро решение, защото рискуват да увредят повърхността на дунапрена и да предизвикат влага. Последната може да доведе до образуването на мухъл.

За предпочитане са дървените решетъчни рамки. Те доставят непрекъснатото движение на въздух из дунапрена, а това го предпазва и поддържа проветрен.

Дунапренът е от онези материи, които позволяват изпиране при това без усилия. Качественото изпиране, дори в пералня машина води до дълъг живот на дунапрена и защита от алергени, прах, влага

Някои специалисти съветват, както при експлоатация на матраци от друг състав, така и при тези със съдържание на дунапрен, в първите меси да бъдат въртени. Едни от тях налагат обръщане на частта за глава и стъпала, а други директно изправяне. И в двата случая това се прави, с цел възстановяване формите му. За дунапрен тези закономерности не са строги, което го прави изключително практичен.

За поддържане на хигиената на дунапрена, значение оказва и използването на препарати. Тук не се разрешава безразборното ползване на много видове. Почистването един път седмично с прахосмукачка е добра алтернатива за съхраняване на външността му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: