Поддържане на матраци с дунапрен

Грижете се за своите матраци с дунапре, и ги поддържайте чисти
Не забравяйте да се грижите за своите матраци с дунапрен

Човек прекарва в леглото по една трета от денонощието и е важно то да е комфортно. Матраците с дунапрен са меки и удобни и за да ги ползваме по-дълго с удоволствие, трябва да знаем как да се грижим за тях.

Предпазен калъф

Първото нещо, което можем да направим е да обвием матрака в подходящ калъф.

Той може да е от обикновен плат, във вълнуващ десен или пък от специален, осигуряващ  защита за нас и за матрака. Калъфа може да предпазва от прах и попиване на телесни течности, да бъде от анти алергична  материя, охлаждаща или затопляща и според други наши предпочитания. По-специалните, предпазващи калъфи се наричат протектори.

Калъфите от обикновен текстил предпазват матраците до някъде. Ще трябва доста често да се свалят  и перат. Калъфите няма да го предпазват от попиване на течности, затова трябва да го пазим от разливане. Закуската в леглото е много романтична, но се погрижете тя да не се излее в матрака.

Неща, които вредят на матраци с дунапрен

Течности от всякакъв вид – телесни течности, напитки, храна, химикали.

Цигарения дим. Навика да се пуши в спалнята може да е приятен, но ще опуши дунапрена, затова се научете да пушите навън, а защо не и да намалите и спрете цигарите. Всичко това ще е чудесно за вашето здраве и това на матрака.

Инфекции. Особена защита е необходима, ако човек се разболее и то от някаква инфекция. При залежаване, в дунапрена  може да  попият телесни течности и медикаменти. Сложете допълнителен, предпазен калъф и след оздравяване дезинфекцирайте.

Вредители. В леглото могат да се завъдят дребни вредители като дървеници, акари, бълхи, плесен и др. За да се предпазите от тях, сменяйте често спалното бельо, спазвайте хигиена, обезпаразитявайте домашните любимци, предпазвайте от разливане на течности. Всяка седмица прахосмукирайте матрака с дунапрен. Ползвайте накрайника за меки повърхности. След пътуване и преспиване в хотел, изпирайте, почиствайте и дезинфекцирайте всичките си вещи. Дървениците се разпространяват по света, чрез обмен при пътуване.

Какъвто и матрак да вземем, както и да го защитим и пазим, след време той ще попие миризми и пот, ще поеме прах и ще трябва да се изпере. Препоръчително е това да се направи от професионалисти. Те имат специална техника, с която на място могат да направят изпиране и изсушаване на матрака от дунапрен. Това ще го освежи и дезинфекцира.

Направените усилия за поддържане на вашите матраци с дунапрен ще помогнат да се радвате по-дълго на сладки сънища в меката му прегръдка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: