Видове дунапрен

Не забравяйте да се грижите за своите матраци с дунапрен
Не забравяйте да се грижите за своите матраци с дунапрен

Знаете ли, че има различни видове дунапрен? Дунапренът  представлява полиуретанова пяна и влиза в състава на всякакъв вид матраци и тапицирани мебели. Той е практичен и удобен материал с различна плътност. По високата му плътност увеличава удобството да се спи върху него. От комбинацията на дунапрен с различна плътност и слоеве, с различна дебелина, се получават матраци с различни желани качества. Висококачествен дунапрен е високоеластичната  пяна HR и от него се изработват актуалните модерни матраци, които осигуряват супер удобство за пълно релаксиране .

Приложение на дунапрена, според неговата плътност и качества:

 • N20 е дунапрен от нисък клас. Той намира приложение в изработка на евтини, тапицирани мебели, уплътнения и шумоизолация.
 • Дунапрен N23 се препоръчва при тапициране на мебели, които не са подложени на постоянен натиск, подходящ е за тапициране на помещения, които се нуждаят от шумоизолация на помещенията.
 • За средно твърди матраци е подходящ дунапрен N25. Той се използва и за тапициране на облегалки и седалки.
 • N3030 дунапрен е плътен и омекотен, което му придава чудесни, анатомични свойства. От него се изработват меки и средно меки матраци.
 • Дунапрен N3040 е с ортопедични свойства и от него се правят твърди матраци.
 • N35 има висок коефициент на плътност и е умерено твърд. Той е висококачествен материал за матраци.
 • HR32 е високоеластична мека пяна, с дълъг живот, и изключително подходяща за  матраци.
 • HR35 също е високоеластична пяна,  твърда и издръжлива  на деформации. Употребява се в производството на матраци, топ матраци и тапицирани мебели. С нея се тапицират яхти,  каравани и кемпери .
 • Мемори пяна – модерен и висококачествен продукт. Тя се използва в изработката на комфортни матраци, топ матраци и топери.

Използване на дунапрен за различни видове изделия

За производството на матраци се използват различни видове дунапрен, в зависимост от качеството, което се търси за съответния матрак.

За  изработване на матраци и топ матраци, възглавници и дюшеци се ползват меки дунапрени с анатомични свойства, като  HR30,  N32 и мемори  пяна. За удобен матрак от дунапрен, той трябва да е с дебелина 15 см. С увеличаване височината на дунапрена между 18 – 20 см. и комбинация с 3-6 см. мемори  пяна се получава чудесен анатомичен матрак, препоръчителен за хора с наднормено тегло.

За ортопедични матраци се използва твърд  и средно твърд дунапрен  – HR35,  N35, N25. Матраци с ортопедични свойства се препоръчват на хора с проблеми в кръста и гръбначния  стълб. Може да бъде комбиниран със слой мемори пяна. Балансиран  матрак със средна твърдост и  ортопедични качества, се получава с комбинация твърд дунапрен и мемори  пяна в съотношение 31.

Слой от твърд дунапрен може да се слага и върху стари дюшеци и матраци. Според желаната твърдост, височината на дунапрена може да е от 6 до 14 см .

За диваните  и други видове мека мебел, се използват меките дунапрени HR32,  N30 и твърдите N35.

За седалките  на дивани, фотьойли и табуретки, е препоръчително да се използва дунапрен HR35, твърда и качествена пяна, устойчива на деформации. За облегалките се избира между изброените видове дунапрени, подходящи за мека мебел.

One thought on “Видове дунапрен

 1. Венцислав Хъмчев says:

  Здравейте, какъв дунапрен бихте ми препоръчали да взема за човек с парализирани крайници и тегло 65-70 кг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: